Az építkezés általában drága, hosszadalmas és rendkívül környezetszennyező folyamat, melynek során létrejön ugyan a vágyott ingatlan, de nem mindegy, hogy milyen áron. Éppen ezért, ebben a cikkben azt nézzük meg, hogyan hozhatunk létre olyan irodát vagy üzlethelyiséget, ami mindig is rezonálni fog a természettel.

Első látásra talán meglepőnek tűnhet a környezetbarát építkezés fogalma, pedig a 21. század elvárásainak leginkább az felel meg, ha minél kisebb a magunk után hagyott ökológiai lábnyom. Nincs ez másként az építkezésekre vonatkozó elvárásokkal szemben sem.

Milyen környezeti károkkal számolhatunk a hagyományos építkezés során?

Az egyik első és legkézenfekvőbb válasz erre a talajszennyezés, illetve a talaj szerkezetének megbolygatása. Ezeket akár már a tereprendezés során is kipipálhatjuk, főleg abban az esetben, ha a rendezés során ásással és fúrással együtt járó munkákra is sor kerül.

Ha például talajlazításra, föld elhordásra vagy talajfúrásra kerül sor (mondjuk a csatornázás, közművek bevezetése, vagy egy medence, esetleg kerti kút kialakítása miatt), azzal a talaj szerkezetét, valamint a benne élő ökoszisztémák életét is felbolygatjuk: a talajban lévő organizmusok, baktériumok és egyéb élőlények lakhelyét tesszük tönkre néhány nem várt mozdulattal.

Akkor pedig, ha a ház alapozására betonozással kerül sor, még nagyobb károkat okozhatunk. A cement, a sóder, a víz egyvelege, gyakorlatilag a betonból a talajba beszivárgó vegyianyagok hosszú időre tönkreteszi a talaj állapotát és elpusztítja az ott élő élőlényeket. Nem mellesleg, a vegyianyagok óhatatlanul beszivárognak a talaj többi rétegébe, amit a növények is magukba szívnak.

Nem meglepő módon, rengeteg építkezésnél fordul elő, hogy az építkezés környezetében sérül a növényzet. Nemcsak az egynyári növények, de akár hosszú évek óta nevelt bokrok és fák is áldozatul eshetnek a talajszennyezésnek. Emiatt mindenképp ajánlott odafigyelni arra, hogyan építkezünk a valóságban.

Így tedd környezetbaráttá az építkezést

Először is, ne nyújtózkodj tovább annál, mint ameddig a takaród ér. Vagyis minden a gondos tervezésnél kezdődik: egyfelől ne ess túlzásba, akkora ingatlant építtess, amekkorára a jelenlegi és jövőbeni igényeidet illetően valóban szükséged van. Ez a pénztárcádnak és a környezetnek is jót fog tenni.

Ezen felül, törekedj a környezetbarát alapanyagok és az újrahasznosított anyagok használatára az építkezés során. Amennyiben például nem a könnyűszerkezetes ingatlan típusok közül választasz, hanem a hagyományosabb tégla-habarcs vonalat követnéd, legalább az alapozásnál dönts a környezetbarát megoldás mellett.

Ehhez a talajcsavar használata nemcsak egyszerűbb, de költséghatékonyabb és valóban környezetbarát alternatívát kínál, mivel egyáltalán nem kell betonnal alapoznod. Működési elvét tekintve ugyanis csak némi földfúrásra lesz szükség, de a talaj felásására, elhordására, a beton kiöntésére nem, ezért lesz egyszerre olcsó és környezetbarát a használatuk.

Érdemes még odafigyelni az épület tájolására, az esővíz hasznosítására, a jó szigetelésre, az energiahatékony berendezések használatára, főként az elektromos eszközök, valamint az energiahatékony nyílászárók beépítésére.

Építkezés esetén erősen ajánlott hosszú távon gondolkodni, hiszen az újonnan épült ingatlannak több évtizedig kellene kiszolgálnia az igényeket. Ennek megfelelően már az ingatlan fenntartását illetően is inkább a megújuló energiaforrások, mint például a nap, a szél, a geotermikus energia, illetve biomassza felé ajánlott fordulni, mint a hagyományos, egyre dráguló és nem túl környezetbarát technológiákat használni. Amennyiben van rá mód, természetesen. Ezzel nemcsak a saját jövőnkbe, de a következő generációk jövőjébe is sokat fektetünk.